м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 9, офіс 212
Час роботи: Пн-Пт з 8:00 до 18:00. Сб-Нд – вихідний
+38 (096) 000-15-59 ×

Скільки коштує лазерна різка металу?

Сформулювати точні ціни на розкрій та лазерну різку металу до моменту повного прорахунку замовлення практично нереально – про це замовник може почути від більшості компаній, що спеціалізуються не на кустарній, а саме професійній, промисловій обробці металів. І це правда: надто вже багато факторів впливає на загальну вартість робіт, і як наслідок, може значно знизити ціни на виготовлені деталі, або навпаки – змінити їх в бік підвищення.

З урахуванням того, що практично кожне замовлення на лазерну різку є унікальним, перерахувати усі можливі нюанси досить складно. Але основні фактори ціноформування ми все ж спробуємо позначити та обґрунтувати. Почнемо з найбільш важливих.

Тираж замовлення

Об’єм партії або кількість ідентичних деталей в замовленні більше за інші аспекти впливають на ціну за одиницю продукції. Незалежно від інших параметрів, тут завжди спрацьовує принцип «чим вищий тираж, тим нижча собівартість лазерної різки за штуку». Для лазерного розкрою металу завжди складається розрахунок індивідуальної програми різки, витрати на яку в кінцевому результаті доведеться розділити на загальну кількість виробів або повністю включити у вартість єдиної деталі у випадку, коли зроблено замовлення на одну штуку.

Оцифрування, або векторизація креслень

Лазерна різка металу відбувається на автоматизованому станку з програмним керуванням, для якого вимагається креслення в «зрозумілому» йому векторному форматі. Тому ескізи та замовлення з паперових носіїв необхідно перевести в електронний вигляд, а у ряді випадків попередньо допрацювати технічну документацію замовника або виконати її «з нуля» – наприклад, розробити програму різки по наданому зразку або фото деталі.

Зрозуміло, що вартість проєктно-технічних робіт буде відповідна до їхнього об’єму та складності, та навіть орієнтовна сума може бути озвучена лише після попередньої оцінки завдання. За замовчуванням, витрати на оцифрування відсутні, якщо замовник надасть електронне креслення у відповідному форматі.

Товщина та матеріал заготовки

Чим товстіша металева заготовка, тим більше часу необхідно на її розкрій. А оскільки лазерна різка є достатньо енергомістким процесом, то витрати електрики, відповідно – вартість робіт буде збільшуватися з кожним додатковим міліметром заготовки.

Точно так само ціни на лазерну різку кольорових металів можуть бути відчутно вищими, ніж на розкрій нержавійки. Через фізико-механічні властивості мідь, алюміній, цинк та різні сплави на їхній основі легко деформуються при нагріванні, тому для їхньої обробки застосовують особливі режими різання на низькій швидкості, пов’язані з додатковими витратами часу та енергоносіїв. Звідси й відносно висока ціна.

Складність контуру та довжина лінії різки

При інших однакових параметрах, вартість різки досить сильно залежить від конфігурації деталі. Це також пояснюється затратами часу, відповідно витратами енергії на процес обробки: розкрій по прямій лінії відбувається значно швидше, ніж по складному контуру. Тому деталі простої геометричної форми зазвичай виходять дешевшими, ніж, до прикладу, елементи декору з хитромудрим малюнком.

На тому, як загальна довжина лінію впливає на вартість робіт, зупинятися не будемо, в цьому випадку все й так попередньо зрозуміло.

Час виконання замовлення 

«Терміново». «ASAP». «На вчора». Замовлення, що потребують роботи в авральному режимі, зазвичай передбачають додаткові витрати, в тому числі на мотивацію спеціалістів, що працюють понаднормово.

Своєю чергою, ми рекомендуємо оптимізувати вартість робіт коштом планових замовлень без «гарячих» термінів, при цьому гарантуємо високу якість лазерної різки навіть при дуже термінових роботах.